Czy mąka orkiszowa uczula?

Pszenica w różnych postaciach to chyba najbardziej podstawowe obecnie pożywienie. To oczywiście nie tylko mąka, kasze, czy różnego rodzaju pieczywo. Pszenica obecna jest również w bardziej przetworzonej żywności, słodyczach i wielu innych produktach. Jednak w dzisiejszych czasach coraz więc osób cierpi na nietolerancję. Rodzajem pszenicy, który może tu okazać się pomocny jest orkisz.

Orkisz to prastary gatunek zboża. W Polsce mamy obecnie wiele odmian orkiszu, różniącego się zarówno wyglądem, jak i ceną. Najlepszą wartość zdrowotną mają tylko stare, niemodyfikowane odmiany, bez domieszek pszenicy.

Tylko czyste odmiany wykazują działanie opisane przez św. Hildegardę w jej dziele „Physica”: „jest on ciepły, tłusty, bogaty w składniki odżywcze i smaczniejszy niż inne gatunki zbóż. Spożywającemu go człowiekowi zapewnia odpowiednie ciało i dobrą krew oraz wesołe usposobienie i radość w sercu”.

Mąka orkiszowa – zdrowie z natury

Zwykła pszenica zawiera gluten, czyli kilka rodzajów białek zbożowych, a orkisz zawiera ich jeszcze więcej. Oprócz tego bogaty jest w różnorodne składniki odżywcze. Ta odmiana pszenicy bogata jest w krzem – dlatego bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie włosów i paznokci, a także cynk, co jest nie bez znaczenia dla wątroby. Zadziwiające jest jednak, że wiele osób, które mają problem z uczuleniem na pszenicę – a jest to ogromny problem, z którym boryka się wiele osób – nie wykazuje reakcji uczuleniowych na orkisz. Należy tu jednak rozróżnić podstawowe kwestie. Czym innym jest nietolerancja na konkretne białka pszenicy, a czym innym celiakia – charakteryzująca się poważną nietolerancją składników glutenu. Lekarze potwierdzają, że zdarzają się przypadki, w których osoby z celiakią mogą bezpiecznie spożywać orkisz. Należy tutaj jednak zachować bardzo dużą ostrożność.

Święta Hildegarda wskazywała na różnorodne cechy orkiszu, które czynią z niego pożywienie dobroczynne. Według niej, jego jedzenie miało przede wszystkim być korzystne dla jelit. Jedzenie orkiszu miało zapewniać również dobre parametry krwi (choć z oczywistych powodów Hildegarda nie użyłaby tego terminu), a także pozytywnie i długofalowo wpływać na nastrój. Warto pamiętać również o tym, że mąka orkiszowa zawiera o wiele więcej dobroczynnego błonnika, niż mąka ze zwykłych odmian pszenicy.

Mąka orkiszowa – lepszy wybór niż mąka pszenna

Orkisz zawiera innego rodzaju białka niż zwykła pszenica. Dlatego właśnie część osób które są uczulone na pszenicę może spożywać go bez problemu. W pewnych granicach dotyczy to również osób uczulonych na gluten. Zawarte w orkiszu substancje odżywcze, a także minerały mają bardzo pozytywny wpływ na nasze włosy, skórę i paznokcie. Często również sięgają po niego osoby odchudzające się. Ten rodzaj pszenicy cechuje się lekkostrawnością i wysoką przyswajalnością. Działanie orkiszu w diecie to również poprawa zdolności koncentracji i ogólnie dobry wpływ na zdrowie i działania ludzkiego mózgu.

Zawartość skrobi w orkiszu wynosi około pięćdziesięciu sześciu procent. Około piętnastu procent to białka. Mniej niż trzy procent stanowią w tym przypadku tłuszcze, a składniki mineralne stanowią około dwa procent masy. W handlu dostępne są różne rodzaje mąki orkiszowej np. z pełnego przemiału – tak samo, jak w przypadku mąki zwykłej. Mają one swoje zastosowania i różnią się poziomem przemiału. Mąka orkiszowa jest więc pokarmem pełnowartościowym, który warto wybierać w czasie codziennych zakupów i na stałe włączyć do diety. Dzięki temu zyskuje się wartościowe i cenne źródło składników odżywczych. W trakcie zakupów należy kupować produkty orkiszowe ze znanych, sprawdzonych źródeł – sprawdzonych jeśli nie przez siebie, to przez zaufane osoby. Warto kierować się także wskazaniami zewnętrznych niezależnych instytucji jak np. Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy, które to zrzesza sklepy oferujące tylko wysokojakościowy orkisz. Należy kierować się odmianą, zatem przykładać uwagę do odmiany produktu zbożowego. Prastarymi odmianami orkiszu są: Oberkulmer Rotkorn (odmiana najmniej alergizująca), Frankenkorn, Schwabenkorn, Ostro, Steiners Roter Tiroler. Tylko te właśnie prastare odmiany pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sprawdzać certyfikaty na opakowaniach. Jeśli produkt orkiszowy wytwarzany jest z prastarych odmian orkiszu lub jest produktem ekologicznym, takie informacje powinny znaleźć się na opakowaniu (w postaci bezpośredniego opisu lub odpowiedniego certyfikatu). Tylko w takim wypadku ma się gwarancję, że producent bierze odpowiedzialność za jakość produktu.

Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy www.hildegarda.edu.pl

Redakcja

Specjaliści ds. copywritingu Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.