Jak radzić sobie ze zgagą?

Nieprzyjemne pieczenie w przełyku i okolicach mostka zna większość z nas. Co jest jego przyczyną i czy zgaga jest niebezpieczna dla naszego zdrowia? Kiedy konieczna będzie wizyta u lekarza i jaki jest skuteczny lek na zgagę?

 

Jakie są przyczyny zgagi?

Zgaga, czyli pieczenie w przełyku i okolicach mostka. Bezpośrednią przyczyną tej dolegliwości jest cofanie się treści żołądka do przełyku, czyli tzw. choroba refluksowa. Jest to zaburzenie funkcji przełyku, a odpowiedzialny za to jest zwieracz. Najczęstszą przyczyną zgagi, poza chorobą refluksową, jest także przejadanie się bądź niedokładne przeżuwanie pokarmów przy pospiesznym jedzeniu. Najczęściej na zgagę skarżą się osoby, które chorują na przepuklinę roztworu przełykowego, bądź z wrzodami żołądka lub dwunastnicy. W przypadku osób z wrzodami, zgadze towarzyszą nudności i ból, zwłaszcza na czczo; objawy zgagi ustępują po jedzeniu. Ponadto, na zgagę uskarżają się kobiety w ciąży czy osoby cierpiące na zaburzenia psychonerwicowe. Zgaga towarzyszy również niestrawności i pojawia się, gdy zażywa się leki zawierające kwas acetylosalicylowy i antybiotyki na pusty żołądek.

 

Jaki jest skuteczny lek na zgagę?

Choć w telewizji reklamowane jest całe mnóstwo leków, nie zawsze musimy sięgać po specyfiki z apteki. Dobrym lekiem na zgagę będzie profilaktyka, czyli zapobieganie zgadze. Warto zatem zdrowo się odżywiać, zrezygnować z bardzo tłustych potraw, rzucić palenie, nie nadużywać alkoholu, zrzucić parę kilo. Zdrowy tryb życia jest świetnym lekiem na zgagę. Jeśli jednak, pomimo zdrowego odżywiania się, zdarza nam się zgaga, warto sięgnąć po zioła dostępne w aptece, które mają za zadanie sprawić, że treść żołądka będzie miała obojętny odczyn. Warto także pić przed posiłkiem niegazowaną wodę. Jeśli już zgaga nas dopadnie, można sięgnąć po letnie, chude mleko, bądź lek na zgagę, który można kupić w aptece.

 

Kiedy wybrać się do lekarza?

Jeśli pomimo stosowaniu leku na zgagę, ta nadal nam towarzyszy, powinniśmy udać się niezwłocznie do lekarza, aby sprawdzić dokładnie przyczynę dolegliwości. Najczęściej robiona jest wtedy gastroskopia, która polega na wprowadzeniu przez przełyk chorego przewodu z kamerką, dzięki czemu można sprawdzić, co dzieje się wewnątrz pacjenta. W diagnostyce wykorzystywane jest także prześwietlenie przewodu pokarmowego; chory musi wtedy wypić kontrast, podobnie zresztą jak w przypadku tomografii komputerowej, którą także można zastosować przy diagnostyce.

Redakcja

Specjaliści ds. copywritingu Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *