Przetwory z własnego ogórdka

Własny ogródek to nie tylko doskonała forma rekreacji i spędzania wolnego czasu. Jeśli poświęcimy ogródkowi nieco starań i zamiast trawy i iglaków zrobimy kilka grządek oraz posadzimy różne krzewy i drzewa owocowe, to będziemy mieć też własne owoce i warzywa. Plony z ogródka potrafią być całkiem spore, warto więc pokusić się o zrobienie choć kilku różnych przetworów na zimę.

Bez ogórków ani rusz

Warzywo, które Polacy wręcz kochają, to ogórki. Lubimy je na kanapkach, jako mizerię i oczywiście kiszone. Z kilku krzaczków pozyskamy sporo ogórków, które warto zakisić. Będą o wiele smaczniejsze niż kupowane w sklepie, a ich wartość prozdrowotna jest wprost bezcenna. I nie trzeba do ich kiszenia wielkich beczek. Wystarczą słoiki, dobra woda i sól. I oczywiście przyprawy, czyli koper i czosnek. Warto też dodać liście np. porzeczki, winogrona, dębu lub wiśni, kilka ziarenek gorczycy oraz kawałek chrzanu. Niektórzy dodają też ostrą papryczkę, dzięki której ogórki nabywają dodatkowej pikantności.

Inne popularne przetwory z ogórków to ogórki konserwowe, które często nazywamy korniszonami. Do ich zrobienia wykorzystujemy jak najmniejsze sztuki. Można też zrobić ogórki z musztardą lub chili. Przepisów jest sporo, warto próbować i wybierać te, które nam najbardziej smakują.

Buraczki i dyniowate prosto do słoików

Warto posadzić na ogrodzie trochę czerwonych buraków ćwikłowych oraz kilka krzaków cukini i dyni. Wprawdzie buraki można kupić świeże przez całą zimę, ale własnoręcznie wyhodowane są dużo smaczniejsze. Znakomicie nadają się na zimowe przetwory. Potem wystarczy tylko otworzyć słoik i można zajadać się pysznymi buraczkami. Nie musi to być tradycyjna ćwikła z chrzanem. Doskonałe są np. buraczki z czosnkiem lub z papryką. Niektórzy zachwycają się sałatką z buraków i kapusty. Jest to wspaniały, witaminowy i kolorystyczny dodatek do obiadu.

Innymi, ciągle mocno niedocenianymi warzywami są dyniowate. Choć coraz częściej jadamy cukinię, to jednak mało kto robi z niej przetwory. Podobnie jest z dynią. A przepisów na dyniowe skarby w słoikach jest doprawdy mnóstwo. Począwszy od przecierów, przez przepyszną dynię marynowaną, aż do różnych słodkich kombinacji typu dynia jak brzoskwinia czy cukinia niby ananas.

Owocowe szaleństwo w słoikach

Kilka krzewów owocowych i drzew sprawi, że będziemy mogli zrobić własnoręczne kompoty, dżemy czy konfitury. Zwykle przetwory owocowe rozpoczynają truskawki, z których można zrobić nie tylko dżemy i kompoty, ale także wspaniały likier truskawkowy. Jednak jest pewna roślina, która owocuje jeszcze szybciej. To jagoda kamczacka o podłużnych owocach w niebiesko-granatowym kolorze. Te, niekiedy lekko gorzkawe, owoce doskonale nadają się na dżemy i galaretki. Są przy tym wyjątkowo zdrowe.

Nadmiar jabłek też warto zapakować do słoików, szczególnie jeśli nie mamy możliwości przechowywania jabłek. Wystarczy zetrzeć na grubej tarce, zapakować do słoików i pasteryzować.Przygotowanie pysznego deseru z jabłek czy jabłecznika będzie wtedy wyjątkowo szybkie.

 

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem sklepdlaogrodu.pl oferującym akcesoria, narzędzia i środki do ogrodu.

Redakcja

Specjaliści ds. copywritingu Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *