Mnóstwo zdrowia w małym ziarnie

Od dawna wiadomo już, że to, co jemy bezpośrednio wpływa na organizm. Natura obdarzyła nas cudownymi roślinami, które wspomagają zdrowie i zarazem działają leczniczo w przypadku choroby. Jedną z nich jest ostropest plamisty. Coraz częściej mówi się o jego zbawiennych właściwościach. Co to za roślina? W jakich wypadkach warto ją stosować i w jaki sposób?

Jak wygląda i skąd pochodzi?

Ostropest plamisty to wytrzymała roślina dwuletnia podobna do ostu. Na szczytach łodyg wyrastają koszyczki kwiatowe, które składają się z purpurowych rurkowatych kwiatków. Może osiągnąć wysokość do 1,5 metra. Wywodzi się z obszarów śródziemnomorskich Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej. Należy do roślin, które częściowo dziczeją.

Cudowne właściwości

O cechach ostropestu można by pisać bez końca. Jednym ze składników aktywnych, które posiada to sylimaryna, której zawartość w nasionach wynosi 1,5-3 procent. Pełni funkcję ochronną dla wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi alkoholem, lekami czy truciznami przemysłowymi. Ponadto, stosuje się ją w leczeniu zaburzeń trawiennych, szczególnie nieżytów dróg żółciowych. Co więcej, wiele badań klinicznych dowodzi, że ostropest plamisty regeneruje wątrobę. W przypadku pacjentów, których organ ten był zniszczony przez alkohol, szybciej zaczyna funkcjonować normalnie przy zażywaniu preparatów na bazie tej rośliny. Natomiast u osób z przewlekłym stanem zapalnym sylimaryna reguluje produkcję albuminy. Ponadto, w wypadku cukrzycy, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Działa również osłonowo dla nerek. Silichrystyna w nim zawarta blokuje szkodliwość Paracetamolu. Korzystnie działa również na nasz układ odpornościowy. Stymuluje układ immunologiczny tym samym wzmacniając odporność na choroby zakaźne. Wszechstronne dobroczynne działanie ostropestu zapewne nie pozostawia wątpliwości, że warto dołączyć go do diety.

Gdzie dostać i jak stosować?

Sklep internetowy Słodkie Zdrowie posiada w ofercie ziarno ostropestu lub w postaci zmielonej. Jeżeli zdecydujesz się na pierwszą opcję zawsze przed użyciem należy go zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Dzięki temu doskonale komponuje się z wszystkimi potrawami, zarówno słonymi jak i z deserami. Doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie sałatek, koktajli lub jogurtów. Możesz również przygotować napar: należy zalać łyżeczkę zmielonego ostropestu szklanką wody i zostawić pod przykryciem do 15 minut a następnie odcedzić. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, znajdziesz dodatkowe informacje pod linkiem: https://slodkie-zdrowie.pl/pl/19-ostropest-plamisty.

Redakcja

Specjaliści ds. copywritingu Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.