Nie ulega wątpliwości, że pełnowartościowa dieta wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i zapewnia dobre samopoczucie. Jest szczególnie ważna w przypadku dzieci, które do prawidłowego rozwoju potrzebują znacznie więcej energii niż dorosły człowiek. Źródłem cennych składników odżywczych jest odpowiednia dieta, opierająca się między innymi na produktach zbożowych. Na szczególną uwagę zasługuje orkisz – najbardziej wartościowy ze zbóż (występujący w formie modyfikowanej i niemodyfikowanej).
Dzisiaj klasyczna pszenica nie cieszy się dobrą sławą, głównie z powodu negatywnych skutków modyfikacji genetycznych, jakim ją poddano. Jednakże można zakupić stare reliktowe niekrzyżowane odmiany, które nie zostały zmodyfikowane jak na przykład Oberkulmer Rotkorn.
Orkisz – cenne źródło witamin i minerałów
Zboże jest starożytną odmianą pszenicy, która w ostatnim czasie wraca do łask. Stanowi doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia odporność, obniża cholesterol i pobudza organizm do usuwania toksyn.
Zawiera:
– wysokowartościowe białka;
– błonnik;
– nienasycone kwasy tłuszczowe;
– węglowodany;
– witaminy A, E, D, B1, B2, B6;
– mangan;
– fosfor;
– magnez;
– cynk;
– żelazo.
Orkisz wg Mniszki z Bingen jest najzdrowszą odmianą pszenicy, która bez wątpienia powinna być obecna w diecie niemowląt i starszych dzieci. Jest zalecany również wcześniakom czy też dzieciom z obniżoną odpornością, ponieważ zawiera rodanid – naturalny antybiotyk, substancję biologicznie czynną obecną między innymi w biologicznym mleku matki. A jak powszechnie wiadomo mleko matki zabezpiecza dziecko przed rożnego typu infekcjami, doskonale wspomagając jego układ immunologiczny.
Gluten w orkiszu nie taki groźny
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia orkisz, będący zbożem, jest zakazany w diecie bezglutenowej. Niemniej jednak warto podkreślić, że często osoby wykazujący alergię na gluten orkisz tolerują. Orkisz jest niezwykle przyjazny dla żołądka i jelit – jest łatwo trawiony, a jego składniki odżywcze są szybko przez nasz organizm przyswajane. Zapewnia nam w ten sposób optymalne odżywianie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
W tym miejscu trzeba wspomnieć jeszcze o jednej rzeczy – najważniejszej przyczynie nietolerancji na gluten. Otóż mówi się o tym, że uczulenie na gluten wynika, w dużej mierze z tego, że zbyt późno jest wprowadzany do diety dziecka. Taki stan rzeczy jest efektem zaleceń żywieniowych dla niemowląt, zgodnie z którymi gluten w jadłospisie dziecka powinien pojawić się po pierwszym roku jego życia. Tymczasem długie unikanie glutenu zmniejsza szansę na rozwinięcie naturalnej tolerancji na to białko.
Orkisz – przyjazny niemowlakom
W związku z tym, że orkisz jest zbożem łagodnym, dobrze przyswajalnym oraz bogatym w witaminy i minerały jest polecany dzieciom już od 4 miesiąca ich życia w postaci kaszek orkiszowych. Ważne jest jednak aby były one wytworzone z nieoczyszczonych ziaren (orkisz pełnoziarnisty), ponieważ to właśnie w łusce znajdują się cenne składniki odżywcze i enzymy pozytywnie wpływające na nasz organizm, szczególnie niemowląt i dzieci. Orkisz wzmacnia układ odpornościowy dziecka oraz dostarcza mu cennych witamin i minerałów zapewniających mu prawidłowy rozwój.
Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy www.hildegarda.edu.pl
- Jak zatrzymać wypadanie włosów po ciąży? Skuteczne suplementy dla mam karmiących - 26 września 2024
- Pielęgnacja Skóry Po Zabiegach Kosmetycznych - 10 października 2023
- Nauka angielskiego dla dzieci we Wrocławiu – klucz do rozwoju i sukcesu - 15 września 2023