Pizza – od chleba z oliwą do kawioru

A więc mówisz, że lubisz od czasu do czasu zjeść pizzę? Nic dziwnego! To jedno z ulubionych dań dla ogromnej liczby smakoszy na całym świecie!

Pizza to jeden z tych przysmaków, które znalazły uznanie w wielu krajach na całym świecie. Jej fenomen bazuje między innymi na tym, że ciasto może być podawane z przeróżnymi dodatkami.

Jak to się zaczęło?

Historia pizzy sięga jeszcze czasów sprzed naszej ery. Wówczas była podawano jako kawałek chleba o płaskim kształcie. Dodawano do niego czosnek, oliwę i zioła. Kiedy pizza pojawiła się w Europie (i zaczęła podróż na szczyt ulubionych dań europejczyków), coraz częściej podawano ją w połączeniu z sosem pomidorowym.

O tym, w jak wielu wersjach podawana jest dzisiaj, przekonamy się odwiedzając kilka wybranych restauracji. Obok najpopularniejszych – takich jak Margherita, Capriciosa, Funghi czy Hawajska – znajdziemy sporo innych, a czasami nawet bardzo zaskakujących dodatków.

Przyjrzeliśmy się wybranym przykładom. Chcemy zainspirować Was do próbowania nowych smaków. I mamy nadzieję, że nie pożałujecie podjęcia tego eksperymentu!

Tego jeszcze nie próbowałeś!

Niezależnie od tego, czy wybierasz się do restauracji, czy zostajesz w domu i najlepszym rozwiązaniem okazuje się pizza na dowóz, możesz wybierać z wielu dostępnych kompozycji proponowanych przez pizzerię lub skorzystać z własnej kreatywności i samodzielnie dobrać składniki.

Możliwość skomponowania własnej pizzy jest w ofercie większości dobrych pizzerii. A jeżeli nie jesteś fanem gastronomicznych eksperymentów i wolisz sprawdzone rozwiązania – sporo restauracji na start zaproponuje Ci od 20 do nawet 50 dostępnych wersji.

Wśród najbardziej oryginalnych rozwiązań, z jakimi się spotkaliśmy, znalazła się między innymi pizza z ziemniakami, pizza z jeżynami i kozim serem, pizza z bananami czy pizza nutellą.

Warto wspomnieć też o najbardziej…. prestiżowych(!) wersjach. To propozycje dla prawdziwych smakoszy, gotowych zapłacić za jeden kawałek nawet ok. 450 dolarów. Taką opcję oferuje jedna z kanadyjskich restauracji, która podaje pizzę między innymi z homarami, krewetkami, dorszem czy łososiem.

Specjaliści ds. copywritingu
Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.
Redakcja

Redakcja

Specjaliści ds. copywritingu Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.