Ciasta puszyste i lekkie, czyli niezawodne przepisy na biszkopt i babkę!

Każda książka kucharska posiada swój przepis na babke i biszkopt. Niestety przepisów jest wiele, ale nie ze wszystkich wyrasta nam piękne, puszyste i smaczne ciasto. Ciasta te powinny być delikatne i lekkie. Goszczą one w naszej kuchni bardzo często: występują samodzielnie, a biszkopt jest składnikiem tortów i różnego rodzaju innych deserów. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis na biszkopt i przepis na babke, które zaskoczą smakiem każdego!

Przepis na biszkopt
Lista składników:
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka cukru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 6 sztuk jajek,
– opcjonalnie szczypta soli,
– opcjonalnie łyżeczka kakao.

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Istotnym jest, aby jajka posiadały temperaturę pokojową, warto zatem wyjąć je z lodówki na około godzinę przed pieczeniem. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Ubijamy, a jak zacznie sztywnieć, stopniowo i powoli dodajemy pół szklanki cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, następnie stopniowo dodajemy do ubitej piany i nadal miksujemy.

W dalszej kolejności dodajemy powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wcześniej przesiać przez sito – dzięki temu ciasto będzie puszyste i gładkie. Cały sekret niezawodnego przepisu na biszkopt tkwi właśnie w powolnym i delikatnym mieszaniu składników.
W celu uzyskania ciemnego biszkoptu należy dodać łyżeczkę kakao.
Jeżeli już mamy gotowe ciasto, blaszkę należy wysmarować olejem i potrzepać odrobiną bułki tartej. Smarujemy wyłącznie dno blaszki! Nie można smarować boków, ponieważ biszkopt będzie „mokry”. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawiamy blaszkę z wylanym ciastem biszkoptowym do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut.

Po tym czasie sprawdzamy czy jest gotowy drewnianym patyczkiem, czy wykałaczką. Jeżeli patyczek pozostaje suchy oznacza to, że nasz biszkopt jest upieczony. Nie wyciągamy go jednak całkowicie z piekarnika. Uchylamy drzwi i czekamy aż wystygnie.

Przepis na babke
Lista składników:
– 3 jajka,
– 1 szklanka cukru,
– 1 szklanka mąki ziemniaczanek,
– 3 łyżki mąki krupczatki,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 20 dag margaryny.

Przygotowanie:
Całe jajka należy zmiksować mikserem na wysokich obrotach, powoli dodawać cukier. Masa stanie się gładka i puszysta. Następnie obie mąki należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać gorącą roztopioną margarynę i dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do dwóch blaszek 7×20 cm, zmierzony spód foremki (lub jednej troszkę większej). Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) lub dłużej, Po upieczeniu należy odrazu wyjąć z piekarnika, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Obydwa ciasta najlepiej nadają się do krojenia i spożycia po całkowitym wystygnięciu, albo nawet następnego dnia po upieczeniu.

Z powyższych przepisów biszkopt, jak i babka pięknie nam wyrosną. Biszkopt można pokroić aż na trzy warstwy z blaszki o średnicy 21 cm. Dla urozmaicenia można go „ubogacić” w świeże owoce np. maliny, jabłka, jagody. Świetnie będzie się nadawał jako wkład do tortów, gdyż idealnie współgra z różnymi masami.
Zaprezentowane powyżej przepis na biszkopt i przepis na babke są bardzo proste, nawet dla osób dopiero co rozpoczynających swoją przygodę z pieczeniem.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Redakcja

Specjaliści ds. copywritingu Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *