Własny ogródek to nie tylko doskonała forma rekreacji i spędzania wolnego czasu. Jeśli poświęcimy ogródkowi nieco starań i zamiast trawy i iglaków zrobimy kilka grządek oraz posadzimy różne krzewy i drzewa owocowe, to będziemy mieć też własne owoce i warzywa. Plony z ogródka potrafią być całkiem spore, warto więc pokusić się o zrobienie choć kilku różnych przetworów na zimę.
Bez ogórków ani rusz
Warzywo, które Polacy wręcz kochają, to ogórki. Lubimy je na kanapkach, jako mizerię i oczywiście kiszone. Z kilku krzaczków pozyskamy sporo ogórków, które warto zakisić. Będą o wiele smaczniejsze niż kupowane w sklepie, a ich wartość prozdrowotna jest wprost bezcenna. I nie trzeba do ich kiszenia wielkich beczek. Wystarczą słoiki, dobra woda i sól. I oczywiście przyprawy, czyli koper i czosnek. Warto też dodać liście np. porzeczki, winogrona, dębu lub wiśni, kilka ziarenek gorczycy oraz kawałek chrzanu. Niektórzy dodają też ostrą papryczkę, dzięki której ogórki nabywają dodatkowej pikantności.
Inne popularne przetwory z ogórków to ogórki konserwowe, które często nazywamy korniszonami. Do ich zrobienia wykorzystujemy jak najmniejsze sztuki. Można też zrobić ogórki z musztardą lub chili. Przepisów jest sporo, warto próbować i wybierać te, które nam najbardziej smakują.
Buraczki i dyniowate prosto do słoików
Warto posadzić na ogrodzie trochę czerwonych buraków ćwikłowych oraz kilka krzaków cukini i dyni. Wprawdzie buraki można kupić świeże przez całą zimę, ale własnoręcznie wyhodowane są dużo smaczniejsze. Znakomicie nadają się na zimowe przetwory. Potem wystarczy tylko otworzyć słoik i można zajadać się pysznymi buraczkami. Nie musi to być tradycyjna ćwikła z chrzanem. Doskonałe są np. buraczki z czosnkiem lub z papryką. Niektórzy zachwycają się sałatką z buraków i kapusty. Jest to wspaniały, witaminowy i kolorystyczny dodatek do obiadu.
Innymi, ciągle mocno niedocenianymi warzywami są dyniowate. Choć coraz częściej jadamy cukinię, to jednak mało kto robi z niej przetwory. Podobnie jest z dynią. A przepisów na dyniowe skarby w słoikach jest doprawdy mnóstwo. Począwszy od przecierów, przez przepyszną dynię marynowaną, aż do różnych słodkich kombinacji typu dynia jak brzoskwinia czy cukinia niby ananas.
Owocowe szaleństwo w słoikach
Kilka krzewów owocowych i drzew sprawi, że będziemy mogli zrobić własnoręczne kompoty, dżemy czy konfitury. Zwykle przetwory owocowe rozpoczynają truskawki, z których można zrobić nie tylko dżemy i kompoty, ale także wspaniały likier truskawkowy. Jednak jest pewna roślina, która owocuje jeszcze szybciej. To jagoda kamczacka o podłużnych owocach w niebiesko-granatowym kolorze. Te, niekiedy lekko gorzkawe, owoce doskonale nadają się na dżemy i galaretki. Są przy tym wyjątkowo zdrowe.
Nadmiar jabłek też warto zapakować do słoików, szczególnie jeśli nie mamy możliwości przechowywania jabłek. Wystarczy zetrzeć na grubej tarce, zapakować do słoików i pasteryzować.Przygotowanie pysznego deseru z jabłek czy jabłecznika będzie wtedy wyjątkowo szybkie.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem sklepdlaogrodu.pl oferującym akcesoria, narzędzia i środki do ogrodu.
- Jak zatrzymać wypadanie włosów po ciąży? Skuteczne suplementy dla mam karmiących - 26 września 2024
- Pielęgnacja Skóry Po Zabiegach Kosmetycznych - 10 października 2023
- Nauka angielskiego dla dzieci we Wrocławiu – klucz do rozwoju i sukcesu - 15 września 2023