Sprawdzamy, jak działają oleje naturalne. Kiedy stosuje się olej marula?

Naturalne substancje w kosmetyce to najlepsze składniki kosmetyków. Gwarantują one skuteczność i są bezpieczne dla konsumentów. Wśród wielu rodzajów substancji znajdują się oleje naturalne. Jakie właściwości posiadają?

 

W jakich kosmetykach występuje olej arganowy?

W branży kosmetycznej stosuje się rozmaite oleje. Jednak olej arganowy jest jednym z najbardziej znanych oraz najczęściej wykorzystywanych do produkcji olejów. Jednocześnie jest to jeden z najtrudniej dostępnych surowców na świecie. Wynika to z faktu, że drzewo arganowe można spotkać wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Dlatego olej ten zyskał tytuł „płynnego złota Maroka”. Wytwarza się go ręcznie, co czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym. Wiele osób uznaje go także za eliksir młodości. To efekt wysokiej zawartości witaminy E. Olej arganowy stosuje się do pielęgnacji skóry twarzy, dłoni i paznokci. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega takim chorobom, jak kamica żółciowa, miażdżyca, a nawet nadciśnienie tętnicze.

 

Na co pomoże olej tamanu?

Inną substancją dodawaną do kosmetyków jest olej tamanu. Uzyskuje się go z owoców drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Azji, Afryki i Oceanii. Proces wytwarzania oleju polega na zebraniu i otwarciu pestek, a następnie suszeniu ich przez miesiąc. Olej pojawia się, gdy pestki zmienią kolor na brązowy. Olej tamanu to substancja o szerokim zastosowaniu. Wykazuje bowiem działanie przeciwbakteryjne i kojące. Pomoże także w zmniejszeniu opuchlizny. Olej tamanu usprawni również proces gojenia się ran, zredukuje również łuszczenie się skóry. Specjaliści polecają stosowanie tego środka osobom ze skórą tłustą i trądzikową. Przyda się także podczas zabiegów kosmetycznych jako preparat łagodzący stany zapalne.

 

Opuncja figowa – co to takiego?

Innym interesującym olejem naturalnym jest opucja figowa. Pozyskuje się go z jej pestek. Jest to jednak jeden z najdroższych olejów na świecie. Wszystko przez to, że do wytworzenia litra tego oleju potrzeba około pół tony pestek! Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterolę oraz witaminę E. Stosowanie tego oleju zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne, a także działa przeciwzmarszczkowo. Dobrze bowiem nawilża skórę, poprawia jej napięcie i koloryt.

 

Olej marula – gdzie się go wytwarza?

Kolejnym olejem naturalnym na bazie lokalnie występujących owoców jest olej marula. Jego ojczyzną jest Afryka Południowa. Pozyskuje się go ręcznie, ma żółty kolor i orzechowy zapach. Stąd też często porównuje się go do oleju arganowego. Olej marula jest bogatym źródłem kwasów omega-9, witaminy C, E oraz flawonoidów. Wybierając kosmetyki zawierające olej marula odpowiednio nawilżymy oraz odbudujemy naszą skórę. Preparat ten chroni także przed promieniowaniem UV. Kliknij tutaj, by dowiedzieć się więcej http://overlack.com.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Specjaliści polecają olej marula osobom borykającym się z przebarwieniami skóry. Bez obaw można go stosować codziennie, nawet w okolicach oczu.

Redakcja

Specjaliści ds. copywritingu Kreowanie treści jest dla nas pracą, pasją i sposobem życia, którym dzielimy się z czytelnikami. Tworzymy teksty dostosowane do każdej tematyki – unikalne, angażujące, wychodzące naprzeciw potrzebom użytkowników i prowokujące do dyskusji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *