Każdy z nas uwielbia ciasta, nie da się tego ukryć. I do wielu propozycji zdecydowanie pasuje polewa czekoladowa. Często kobietki ją pomijają albo w ogóle nie chcą robić, bo myślą, że jak jest słodka i jest ona niezdrowa dla nas i dla dzieci. Ale jak zrobić polewę, która będzie i dobra i zdrowa?
O tym właśnie w dzisiejszym wpisie. Chyba wszystkie znany przynajmniej dwie opcje wykonania polewy. Pierwsza to jest rozpuszczenie czekolady w mleku – idealna kiedy nam się śpieszy. A druga to kakao, cukier i masło. Taka najprostsza. Ale mimo wszystko ma w sobie cukier, a kobiety chcą go wykluczać z diety rodziny, bo wiadomo, że używamy go teraz naprawdę dużo.
A ja mam Wam do przedstawienia o wiele zdrowszą polewę. Nie wymyśliłam jej sama, więc od razu mówię skąd mam przepis. Otóż znalazłam ją na stronie https://domowejroboty.pl/przepisy/polewa-kakaowa gdzie znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które opierają się na zdrowych produktach. Ale czas na składniki, bo to najważniejsze. Do wykonania zdrowej polewy czekoladowej potrzebujemy:
3 łyżki mleka
3 łyżki syropu daktylowego
3 łyżki kakao
100 g masła
ewentualnie przyprawy – cynamon i kardamon
Jak zauważyliście, cukier jest zastąpiony syropem daktylowym. Nadaje to nie tylko wyższe wartości, jeśli chodzi o zdrowe produkty, ale również troszkę innego smaku. A kiedy dodamy przyprawy, to w ogóle wychodzi bajeczna polewa. Jak jej spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do najprostszej wersji polewy.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
- Jak zatrzymać wypadanie włosów po ciąży? Skuteczne suplementy dla mam karmiących - 26 września 2024
- Pielęgnacja Skóry Po Zabiegach Kosmetycznych - 10 października 2023
- Nauka angielskiego dla dzieci we Wrocławiu – klucz do rozwoju i sukcesu - 15 września 2023